Naturkraft

Homo Economicus


Homo Economicus er tre interaktive ordmaskiner, hvor man kan lege med sine egne og andres udsagn om naturen. Ordmaskinerne er skulpturelle objekter, der er installeret i landskabet på Naturkraft, og de forholder sig til parkens natur og værdier. De findes i en dansk, tysk og engelsk version, som er forskellige og tilpasset hvert enkelt sprog.


Maskinens sætninger er opbygget på en måde, der spiller på styringen mellem subjekt og objekt, og derfor kan et enkelt drej på rullerne vende magtbalancen mellem menneske og natur på hovedet.


Titlen Homo Economicus peger på et individualistisk menneskesyn, hvor påstanden er, at det rationelle menneske frit kan definere sine egne interesser for derefter at kalkulere de mest nyttemaksimerende handlinger. På ordmaskinerne bliver mennesket sat overfor planter, sanser og begreber fra naturen, og så er spørgsmålet så, hvilket naturudsagn mennesket bestemmer sig for. Dette lægges ud i hænderne på publikum.


Vores natursyn sættes i scene igennem en leg med ord, og når hånden ligger på tromlen bliver menneskets handlerum helt bogstaveligt: Vi kan ændre grundlæggende ting ved selv den mindste påvirkning. Ordet ikke kan blive til selvfølgelig. Jeg kan blive til du. Og næste individ ved ordmaskinen ændrer på ny spillet med deres syn, deres påvirkning af det samlede billede.


Ordmaskinerne lægger op til samtale, leg og debat - og ikke mindst en overvejelse af afsender-modtager forhold. Er den valgte sætning på ordmaskinen valgt som et udtryk for deltagerens egen holdning? Er den alvorligt ment eller ironisk statueret? Er den valgt for at udfordre næste person, der møder ordmaskinen, eller er den formuleret som en skæv poesi, der skal stå i vinden? Har man styret sætningen, eller har man snurret den frem ud fra et tilfældighedsprincip?


Homo Economicus er lavet i fynsk egetræ og produceret på kunstnernes eget værksted. Mekanikken i værket er bygget med magneter og er bevidst underlagt en af de fire naturkræfter; elektromagnetismen.